Το Site βρίσκεται υπό κατασκευή - Επικοινωνία: Paideia24blog@gmail.com

40%

We'll notify you when the site is live:

Copyright © Paideia 24 - Εκπαιδευτικά Νέα
Από το Blogger.

Τελευταία Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Διάλογος ψευδαισθήσεων για την Παιδεία

Άρθρο του Γεώργιου Κ. Καββαδία στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Ο διάλογος έχει κακοποιηθεί ως έννοια από τα πολλά επίθετα: εθνικός , ισότιμος , αδιαμεσολάβητος και άλλα που χρησιμοποιούνται για να αποκρύπτουν τον πραγματικό του ρόλο και τις επιδιώξεις των κυβερνώντων. Η σημερινή συγκυβέρνηση εξήγγειλε τον πέμπτο εθνικό διάλογο . Όλοι οι διάλογοι μέχρι τώρα προβάλλουν το εθνικό διαχέοντας την ψευδαίσθηση ότι σε μια κοινωνία που σπαράσσεται από κοινωνικές ανισότητες κατ συγκρούσεις μπορεί να υπάρχει κοινό συμφέρον . Υπηρετήθηκε αλήθεια το κοινό συμφέρον από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν ή η αποδόμηση της εκπαίδευσης.

Μα, με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Ας σημειωθεί ότι από τη μέρα εξαγγελίας του εθνικού διαλόγου η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει δύο νομοσχέδια και ετοιμάζεται για τρίτο. Ακόμα και οι προθεσμίες που έχει θέσει είναι ευθυγραμμισμένες με τις κατευθύνσεις της EE και του ΟΟΣΑ. Ο διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο έτσι, ώστε όπως διατάζει το 3ο Μνημόνιο όλα τα παραπάνω θα συνοψιστούν έως τον Μάιο του 2016, με τη βοήθεια ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων των διεθνών Οργανισμών, σε νέο επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης . Ακόμα και η σύνθεση της Επιτροπής σκαρώνει την έννοια του διαλόγου, αφού στην πλειονότητά της αποτελείται από ανθρώπους που υπηρέτησαν τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων με βάση τις συνταγές της EE ή που εξαργυρώνουν την κομματική και συνδικαλιστική τους δράση. 

Πέρα από τις ψευδαισθήσεις περί διαλόγων ο Μ. Φερβέι και η 20 μελής Task Force επιτάσσουν κατ n συγκυβέρνηση νομοθετεί με τη συναίνεση όλων των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο. Όλα τα θέματα του διαλόγου έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς , αναφέρονται στο 3ο Μνημόνιο και αποτελούν νόμο του ελληνικού κράτους! Αναφέρεται χαρακτηριστικά: Οι Αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της EE. Οι Αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξαρτήτους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011 . Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ και υλοποιεί η συγκυβέρνηση Μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και ιδιωτική χρηματοδότηση, δηλαδή φτηνό δημόσιο σχολείο που θα αναζητά πόρους από τις επιχειρήσεις, καταργήσεις σχολείων και συρρίκνωση σχολικού δικτύου, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, νέο λύκειο εξεταστικό κέντρο, επαναφορά της αξιολόγησης, σύνδεση με επιδόσεις, αύξηση διδακτικού ωραρίου και άλλα. Μαθητεία για την πλειονότητα των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης και περιφερειακές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
————————————————

Αναπληρωτές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Πατήστε στην εικόνα