Το Site βρίσκεται υπό κατασκευή - Επικοινωνία: Paideia24blog@gmail.com

40%

We'll notify you when the site is live:

Copyright © Paideia 24 - Εκπαιδευτικά Νέα
Από το Blogger.

Τελευταία Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Οι Ελληνες του εξωτερικού

 Κείμενο του Αντώνη Βλασσόπουλου, PhD Τορόντο, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.


Οι συχνές συνεντεύξεις με διαπρεπείς Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού είναι πολύ χρήσιμες διότι καταδεικνύουν τα επιτεύγματα για τα οποία είμαστε ικανοί όταν κινούμεθα σε περιβάλλον ευνομίας και αξιοκρατίας.

Αυτό έχει βέβαια εμπεδωθεί, καθώς σχεδόν όλοι πλέον γνωρίζουν ότι έξω πάμε καλά . Πρόσθετη χρησιμότητα τέτοιων συνεντεύξεων είναι ότι επιφανείς ειδήμονες παρέχουν επιστημονική ενημέρωση και ώριμες απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση από άλλη σκοπιά, μάλιστα δε αρκετοί προσφέρονται αλτρουιστικά να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στην Ελλάδα. 

Το ερώτημα είναι πόσο χρήσιμα θα ήταν αυτά όταν το αντικείμενό τους είναι στενό και ακαταλαβίστικο , για να το πούμε πιο ορθά, όχι ιδιαίτερα συμβατό με την κρατούσα νοοτροπία, τα ενδιαφέροντα και τις τρέχουσες ανάγκες της χώρας. Η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή κατάσταση λόγω κάποιων εγωκεντρικών συμπεριφορών αλλά και από έλλειψη επαρκούς διοικητικής τεχνογνωσίας και των δεξιοτήτων που προκύπτουν. Θα ήταν ευεργέτημα για τη χώρα αν οι συνεντεύξεις με διαπρεπείς Ελληνες του εξωτερικού ήταν όχι μόνο με αυθεντίες στα όρια της γνώσης εν γένει, αλλά και με ειδικούς σε τομείς που η χώρα χρειάζεται σύμερα. 

Ως παράδειγμα αναφέρω τη διαχείριση τεχνικών έργων (project management), την οικονομοτεχνικό διαχείριση έργων (project controls) και τη μηχανική κόστους (cost engineering). Οι ειδικότητες αυτές δεν διδάσκονται σε πανεπιστήμια. Έχουν όμως εξειδικευθεί από μεγάλες εταιρείες συμβούλων του εξωτερικού, που δραστηριοποιούνται διεθνώς σε τεχνικά και άλλα έργα. Οπωσδήποτε δεν είναι διαδεδομένες στην Ελλάδα στο βάθος και στο εύρος που απαιτείται, και μάλιστα σε καθημερινή βάση. 

Υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου Ελληνες του εξωτερικού, ειδικοί μέχρι αυθεντίες, θα μπορούσαν να προσφέρουν ενημέρωση και γνώμες (επιχειρηματικότητα, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, πληροφορικό, λογιστικό έρχονται στον νου). Οι επιλογές είναι δικιές σας καθ' όσον γνωρίζετε τα πράγματα καλύτερα εκ των έσω.
————————————————
Πατήστε  στη σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναπληρωτές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Πατήστε στην εικόνα