Το Site βρίσκεται υπό κατασκευή - Επικοινωνία: Paideia24blog@gmail.com

40%

We'll notify you when the site is live:

Copyright © Paideia 24 - Εκπαιδευτικά Νέα
Από το Blogger.

Τελευταία Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Ανάλυση: Κάτι αλλάζει στον Ισλαμικό Κόσμο

Κείμενο του Νιντάλ Γκεσούμ, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο American University of Sharjah, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Η συνεισφορά του μουσουλμανικού κόσμου στην επιστήμη και στην εκπαίδευση ήταν κατά το παρελθόν πάρα πολύ μεγάλη. Η ισλαμική χρυσή εποχή , κατά την οποία άνθησε η μάθηση και χορηγούνταν υποτροφίες στον μουσουλμανικό κόσμο, διήρκεσε πολλούς αιώνες και οδήγησε μεταξύ άλλων στη δημιουργία των πρώτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σήμερα όμως οι μουσουλμανικές χώρες έχουν μείνει πίσω όσον αφορά την εκπαίδευση και την έρευνα. Αυτό πρέπει να αλλάξει εάν οι χώρες αυτές θέλουν να δημιουργήσουν σύγχρονες θέσεις εργασίας και να προσφέρουν καλύτερη ζωή στους κατοίκους τους. 

Πριν από 18 μήνες δημιουργήθηκε μια ομάδα δράσης από διεθνείς ειδικούς για να μελετήσει την κακή κατάσταση της προώθησης των επιστημών στον μουσουλμανικό κόσμο και να κρίνει πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση τα πανεπιστήμια. Η ομάδα αυτή πρότεινε να ληφθούν μέτρα ώστε να αυξηθεί η δημιουργική και κριτική σκέψη όσων φοιτούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα των χωρών αυτών. Προτάθηκε επίσης να διευρυνθεί η εκπαίδευση των φοιτητών που ενδιαφέρονται για τις επιστήμες, ώστε να περιληφθούν στο επενδυτικό τους πρόγραμμα οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, οι γλώσσες και η επικοινωνία. Η ομάδα δράσης πρότεινε ακόμη στις εθνικές Αρχές να δώσουν περισσότερη άνεση στα πανεπιστήμια ώστε να προωθούν την καινοτομία. 

Ελπίζουμε ότι μόλις σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια της πρώτης ομάδας πανεπιστημίων να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση, θα ακολουθήσουν κα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε μια περίοδο που ο μουσουλμανικός κόσμος αντιμετωπίζει προκλήσεις χωρίς προηγούμενο, έχει πολύ μεγάλη η δημιουργία υγιούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. 

*Ο Νιντάλ Γκεσούμ είναι καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο American University of Sharjah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συντόνισε ομάδα δράσης για την προώθηση των επιστημών σε πανεπιστήμια του μουσουλμανικού κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναπληρωτές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Πατήστε στην εικόνα