Το Site βρίσκεται υπό κατασκευή - Επικοινωνία: Paideia24blog@gmail.com

40%

We'll notify you when the site is live:

Copyright © Paideia 24 - Εκπαιδευτικά Νέα
Από το Blogger.

Τελευταία Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό : Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί…

Κείμενο του Ι. Πούπκου (Οικονομολόγος), στην ιστοσελίδα tovima.gr

Το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, αποτελεί ένα ακόμη καταστροφικό χτύπημα στους νέους ανθρώπους της χώρας μας.

Η λύση που προτείνεται, περιλαμβάνει τη μετάθεση δυσανάλογων βαρών στους νέους ασφαλιζόμενους και στις επόμενες γενιές ενώ την ίδια στιγμή ισοπεδώνει την προσδοκία τους σχετικά με το αν θα καταφέρουν να πάρουν τελικά σύνταξη στο μέλλον.

Οι νέοι άνθρωποι ήδη στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Για τους «τυχερούς» νέους που καταφέρνουν να βρουν εργασία, οι ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας αποτελούν πλέον την κύρια μορφή απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εργάζονται με όρους μη αξιοπρεπείς και με μισθούς φτώχειας.

Ομοίως οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι διαθέτουν πλέον ένα πενιχρό εισόδημα, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν εισφορές για τη ασφάλισή τους μεγαλύτερες, πολλές φορές, από το ίδιο το πραγματικό τους εισόδημα.

Οι νέοι αγρότες συναντούν μπροστά τους μόνο εμπόδια που καθιστούν ασύμφορη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ένα περιβάλλον εργασιακού μεσαίωνα έχει διαμορφωθεί για τη νεολαία.

Με το καινούργιο σχέδιο, έρχεται να προστεθεί η νέα περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στους σοβαρούς λόγους που έχουν οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό νέων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης να φύγει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η χώρα να στερείται το πιο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιό της, πάνω στο οποίο θα έπρεπε να βασιστεί η οικονομική της ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι επαγγελματίες και οι νέοι αγρότες πρωτοστατούν στο κίνημα κατά της εφαρμογής της ασφαλιστικής πρότασης της Κυβέρνησης.

Το νέο ασφαλιστικό δεν είναι βέβαια απλά διαγενεακά άδικο και ηθικά μη βιώσιμο καθώς υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Είναι στο σύνολο του άδικο, αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο.

Διαλύει κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης, περιορίζει την εγγύηση του κράτους στα επίπεδα ενός προνοιακού μικρού επιδόματος που θα δίδεται ως σύνταξη, διευρύνει τις ασφαλιστικές ανισότητες, αδικίες και ανισορροπίες δημιουργώντας μάλιστα νέες, εξυπηρετεί δημοσιονομικές ανάγκες λειτουργώντας ως φορολογικό νομοσχέδιο (εξοικονόμηση 1,8 δις), τιμωρεί τους ασφαλισμένους που έχουν σταθερή - στο χρόνο - απασχόληση, μειώνει την ανταποδοτικότητα των εισφορών όσων έχουν εργασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι όσο αυξάνεται ο μισθός κατά την εργασιακή περίοδο και όσα περισσότερα έτη παραμένει κάποιος στην εργασία (ασφάλιση) τόσο μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης απολαμβάνει. Και, τελικά, τόσο μικρότερη σύνταξη απολαμβάνει. Δηλαδή δημιουργείται ένα ισχυρό αντικίνητρο για την ασφάλιση και ένα ισχυρό κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και για «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία.

Το σχέδιο αυτό λοιπόν δεν έχει ορατό κοινωνικό όφελος αντίθετα βλάπτει την πλειονότητα των πολιτών. Αλλαγές όμως δεν επιτυγχάνονται με διατάγματα και χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή των ανθρώπων. Αντιθέτως απαιτείται σχέδιο που πείθει για μια δίκαιη, καλύτερη προοπτική και χρόνος για να το υιοθετήσουν όσοι καλούνται να το υλοποιήσουν.

Κυρίως όμως χρειάζεται ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και κοινωνικά αποτελεσματικό με συντάξεις αξιοπρέπειας το οποίο να σέβεται την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών και να είναι ενιαίο για όλους ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση. Ένα σύστημα που θα προβλέπει να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές όσοι εισφοροδιαφεύγουν και όχι όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους επαγγελματίες να πληρώνουν, αρχικά, μειωμένες εισφορές, τις οποίες θα δύναται να αναπληρώνουν στη συνέχεια του ασφαλιστικού τους βίου ώστε να έχουν τελικά διατήρηση του επιπέδου των συντάξεών τους.

Αυτό βέβαια απαιτεί ουσιαστικό διάλογο και σε επιστημονικό επίπεδο, για την πραγματική βιωσιμότητα του συστήματος και ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα που προκύπτει ποιος θα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με βάση την πρόβλεψη για έναν σταδιακά μικρότερο αριθμό εργαζομένων και έναν σταδιακά μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Θα είναι η αύξηση των εισφορών, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή η αναζήτηση νέων πόρων;

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι πρόβλημα παροχών αλλά πόρων. Υφίσταται λοιπόν η αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός των ήδη υφιστάμενων ασφαλιστικών εισφορών και του κρατικού προϋπολογισμού, με τους οποίους θα καθίσταται δυνατή η διασφάλιση των μελλοντικών γενιών. Ενδεικτικά αναφέρονται έσοδα από κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, χρηματιστηριακές και τραπεζικο-πιστωτικές συναλλαγές, επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών κ.λπ.

Παράλληλα η διασφάλιση πόρων πρέπει να συνοδευτεί από την άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, τον έλεγχο της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, την αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών, τη διατήρηση του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος και τη διαμόρφωση του επιπέδου των παροχών με όρους ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και απομάκρυνσης της πλειονότητας των συνταξιούχων, νέων και παλιών, από την κατάσταση φτώχειας.

Ταυτόχρονα όμως, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, κάθε φορά θα έχουμε και από ένα νόμο "ασφαλιστικής μεταρρύθμισης" με περικοπές στις παροχές. Αντιθέτως όσο περαιτέρω περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουμε, τόσο περισσότερο θα επιτείνονται τα αδιέξοδα και η ελληνική οικονομία αποδυναμωμένη οικονομικά, παραγωγικά και κοινωνικά θα αδυνατεί να ανακόψει την εμβάθυνση της ύφεσης.

Αυτό όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, την τεχνολογική και καινοτομική ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων την χώρας που πνίγονται ακόμα στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά και αναγκάζονται να οδεύσουν στο εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό θα πάψουν να αντιμετωπίζονται οι νέοι άνθρωποι απλά ως αριθμοί, εισφορές και φόροι…
Ενημερωθείτε για όλα τα εκπαιδευτικά νέα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναπληρωτές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Πατήστε στην εικόνα