Το Site βρίσκεται υπό κατασκευή - Επικοινωνία: Paideia24blog@gmail.com

40%

We'll notify you when the site is live:

Copyright © Paideia 24 - Εκπαιδευτικά Νέα
Από το Blogger.

Τελευταία Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Πρότασεις για την λειτουργία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Πρόταση του Αρχοντή Αντώνιου, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας για τον Εθνικό Διάλογο στην Παιδεία.


Μέχρι τώρα ο Σύλλογός Γονέων έχει ως σκοπό την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται από το Δημόσιο Σχολείο παρέχοντας τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Συλλόγου Διδασκόντων και των Γονέων. Οι ελάχιστες δράσεις που μπορεί να αναλάβει, είναι εξωδιδακτικές και σχεδόν πάντα εκτός σχολικού πλαισίου (αθλητικές δραστηριότητες -συνήθως μέσω ενός ιδιωτικού σωματείου ή εταιρίας-, εκδρομές και εκδηλώσεις με ελάχιστο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, υλικοτεχνική βοήθεια προς το Σχολείο και γενικότερα πρωτοβουλίες που εκφράζουν κατά κύριο λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο). Ως αποτέλεσμα ο Γονέας δεν αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού έργου. Παραμένει αποστασιοποιημένος προβάλλοντας την δική του πραγματικότητα/καθημερινότητα σε αντιδιαστολή με αυτή του παιδιού του, βάζοντας την σε δεύτερη μοίρα. Με αυτόν τον τρόπο υποτιμά και αυτός την σχολική ζωή στα μάτια του παιδιού του. Ως δεδομένη η παραπάνω κατάσταση, βοηθά στην δημιουργία αντιπαλότητας μεταξύ Εκπαιδευτικών και Γονέων, αντικείμενο της οποίας είναι η επίδοση του παιδιού ως μαθητή αλλά και ως πολίτη.

Θεωρώ, πως μια εμπλοκή των Γονέων με την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω του Δημοσίου Σχολείου, θα είχε θετικά αποτελέσματα για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Συγκεκριμένα :

Δικαίωμα συμμετοχής (επιβαλλόμενη συμμετοχή) σε δράσεις εκπαιδευτικές τις οποίες είτε αναλαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων, είτε ο Σύλλογος Γονέων εάν ο πρώτος αδυνατεί να τις εκπληρώσει (όπως e-twinning, Μαθηματικός διαγωνισμός, Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής κ.α), αλλά και σε κοινωνικές δράσεις ( όπως δομές αλληλεγγύης περιβαλλοντικές δράσεις κα.). Αυτή τη στιγμή ο φορέας υλοποίησης είναι το Δημόσιο Σχολείο -σε οποιαδήποτε βαθμίδα- για όλες τις δράσεις που εκπορεύονται από το Υπουργείο Παιδείας/Δήμους. Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού στα Σχολεία, πολλές από αυτές τις δράσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Στις περιπτώσεις που ο Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει ότι μια οποιαδήποτε δράση μπορεί να υποβοηθηθεί η και να υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου από τον Σύλλογο Γονέων και με την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων, να ανατίθεται σε αυτόν η μερική ή ολική υλοποίηση της δράσης. Επίσης στις περιπτώσεις εκείνες και για τις δράσεις εκείνες που ο Σύλλογος Γονέων επιθυμεί να διενεργηθούν αλλά υπάρχουν προβλήματα από μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων να μπορεί να αναλαμβάνει μόνος του την υλοποίηση τους.

Ως εκ τούτου προτείνονται: 

  • Κοινές συνεδριάσεις Γονέων - Εκπαιδευτικών με αντικείμενο την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. 
  • Ανάληψη ευθύνης ολοκλήρωσης μέρους ή όλου του προγράμματος από τον Σύλλογο Γονέων. Κάτι ανάλογο ισχύει ήδη για τον Σύλλογο Διδασκόντων. 
  • Αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (Εκπαιδευτικοί - Γονείς - Μαθητές.) 
  • Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των Συλλόγων Γονέων έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα οικονομικά διαθέσιμα των προγραμμάτων.

Οι παραπάνω προτάσεις πιστεύω πως θα βοηθήσουν να τοποθετηθεί το Σχολείο σε μια πιο κεντρική θέση στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, αφού θα αποτελεί μέρος της πραγματικότητας όλων των μελών της.

Αρχοντής Αντώνης, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης , Μέλος Συλλόγου Γονέων κ Κηδεμόνων 96 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Ενημερωθείτε για όλα τα εκπαιδευτικά νέα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναπληρωτές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Πατήστε στην εικόνα