Το Site βρίσκεται υπό κατασκευή - Επικοινωνία: Paideia24blog@gmail.com

40%

We'll notify you when the site is live:

Copyright © Paideia 24 - Εκπαιδευτικά Νέα
Από το Blogger.

Τελευταία Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Είμαστε ένα καράβι ψυχές...

Παπαδοπούλου Στέλλα*
Γρηγόρη Λαμπρινή**

Σε ένα μικρό νησάκι της Δωδεκανήσου ονόματι Αστροπαλιά τα βιβλία στήνουν χορό, οι εικόνες ζωντανεύουν, οι αισθήσεις εντείνονται, οι αναγνώστες πληθαίνουν… Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη ενός ανθρώπου για τα βιβλία και τη φιλαναγνωσία καθώς και από το μεράκι και τη διάθεση να μεταλαμπαδεύσει και να μοιραστεί αυτή τη χαρά. Η κ. Παπαδοπούλου Στέλλα, καθηγήτρια Αγγλικών στο Γυμνάσιο - Λ.Τ. Αστυπάλαιας, ξεκίνησε εθελοντικά να οργανώνει τόσο τη Δημοτική όσο και τη Σχολική Βιβλιοθήκη κατορθώνοντας να φτιάξει κάτι πολύ όμορφο και αξιοζήλευτο. Αλλά το σημαντικότερο κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του σχολείου οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τη βοήθεια τους. Λίγα λόγια λοιπόν για τις θήκες με ψυχή…

Η Δημοτική Ελληνόγλωσση Βιβλιοθήκη της Αστυπάλαιας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο νησί και περιέχει γύρω στα 8.500 βιβλία όλων των κατηγοριών. Τα περισσότερα έχουν αποκτηθεί από την ευγενική προσφορά δωρητών. Τώρα λειτουργεί με εθελοντική εργασία των ανθρώπων του νησιού. Τα βιβλία δανείζονται σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες, με απλή καταγραφή του ονόματος του δανειζόμενου και του τηλεφώνου του.

Η Δημοτική Ξενόγλωσση Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον πανέμορφο ανεμόμυλο στην κεντρική πλατεία του νησιού και φτιάχτηκε πριν από 3 χρόνια. Περιέχει περισσότερα από 2500 βιβλία τα οποία είναι δωρεές ξένων κατοίκων του νησιού μας και επισκεπτών. Είναι βιβλία Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Σκανδιναβικά, Ολλανδικά, Ρώσικα, Ισπανικά, Τούρκικα και Βουλγάρικα. Δανείζονται και αυτά σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες, με απλή καταγραφή του ονόματος του δανειζόμενου και του τηλεφώνου του. Λειτουργεί και αυτή με εθελοντική εργασία.

Η κυρία Στέλλα θυμάται με συγκίνηση τη μέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί η ξενόγλωσση βιβλιοθήκη: «Με μεγάλη χαρά ένα όνειρο μας έγινε αληθινό… Φτιάχθηκε ένας ανεμόμυλος-βιβλιοθήκη για τα ξενόγλωσσα βιβλία με την ανιδιοτελή βοήθεια του Δήμου και πολλών ανθρώπων του νησιού, καθώς και με την αγάπη και προσφορά των μαθητών του Γυμνασίου μας! Όλα τα βιβλία είναι δωρεές Ελλήνων και ξένων φίλων του νησιού μας με περίσσευμα καρδιάς που μας έχουν συγκινήσει πραγματικά στους καιρούς που ζούμε. Όλη αυτή η υλική και ηθική συμπαράσταση των ανθρώπων στόλισε την πλατεία μας, εμφυτεύοντας σε αυτό τον ανεμόμυλο σκέψεις, συναισθήματα, γνώσεις, ελπίδες, όνειρα κρυμμένα στις σελίδες των βιβλίων, προσφορά για πάντα…».

Αλλά και τα παιδιά θυμούνται και καταγράφουν σκέψεις και συναισθήματα:

«Την αγαπάω πολύ τη βιβλιοθήκη γιατί μου αρέσει να διαβάζω βιβλία. Επίσης, η γιαγιά μου ήταν βιβλιοθηκάριος για πολλά χρόνια και από μικρή πήγαινα και έπαιρνα βιβλία για να βλέπω τις εικόνες τους. Βοήθησα, και θα βοηθήσω αν με ξαναχρειαστούν, γιατί την αγαπώ πραγματικά και θα ήθελα να παραμείνει» (Αντωνία Ποδότα)

«Μου αρέσει που υπάρχει βιβλιοθήκη στο νησί γιατί δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους τα απογεύματα» ( Πέτρος Πετρίδενας)

«Το καλοκαίρι μαζί με τις συμμαθήτριες μου βοηθήσαμε στη βιβλιοθήκη για να γίνει πιο όμορφη» (Αναστασία Κουσουλίνη)

«Η βιβλιοθήκη είναι κληρονομιά του πολιτισμού μας και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει…» (Κωνσταντίνος Πετρόπουλος)

«Μου άρεσε πολύ που βοήθησα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Έγραφα την κατηγορία του κάθε βιβλίου στο εσώφυλλο του και κουβαλούσα βιβλία. Ένιωσα πολύ ωραία που συνεισέφερα και εγώ σε αυτό το έργο. Θα χαιρόμουν πολύ να βοηθήσω στο Μύλο το καλοκαίρι» (Αθανασία Σισμάνη)

«Βοήθησα στη Βιβλιοθήκη για την κυρία Στέλλα…» (Γιάννης Γιαννικάκης)

Εκτός από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη υπάρχει και η Σχολική Βιβλιοθήκη για την οποία υπερηφανευόμαστε πολύ. Η Σχολική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια. Μεταφέρθηκε από το παλιό σχολείο στο κάστρο, δίπλα στην εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, στο καινούριο κτίριο του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αστυπάλαιας το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία. Τα καινούρια έπιπλα της βιβλιοθήκης του σχολείου έγιναν με πολλή φροντίδα και αμέριστη αγάπη του Δήμου μας και του Δημάρχου κ. Πανορμίτη Κονταράτου. Λειτουργεί δανειστικά για τους μαθητές μας καθώς και για όλους τους κατοίκους του νησιού μας και τους επισκέπτες μας. Τα βιβλία που είναι διπλά, τα χαρίζουμε στους μαθητές μας, για να προωθήσουμε τη φιλαναγνωσία και για να επιβραβεύσουμε προσπάθειες των παιδιών μας.

Τα παιδιά βοηθούν στην καταγραφή των βιβλίων της σχολικής βιβλιοθήκης με την καθοδήγηση και παρότρυνση της κ. Παπαδοπούλου.

Από φέτος, στο χώρο του σχολείου, λειτουργεί και η ανταλλακτική βιβλιοθήκη η οποία έχει σαν στόχο την προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη όπου ο καθένας μπορεί να αφήσει το βιβλίο του και να πάρει ένα άλλο. Τα βιβλία έτσι ταξιδεύουν από χέρι σε χέρι και ζουν μια καινούρια ζωή, αντί να παραμένουν στο ράφι. Τα παιδιά αγκάλιασαν αυτή τη νέα προσπάθεια με αγάπη συμμετέχοντας ενεργά.

Και εδώ τελειώνει η αφήγηση αλλά το όνειρο συνεχίζεται. Θα μας βρείτε στην Πεταλούδα του Αιγαίου. Μια πεταλούδα που μεταμορφώθηκε από μια απλή κάμπια σε κάτι πολύχρωμο και χαρούμενο. Στόχος μας; Να ομορφαίνει όλο και περισσότερο ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Πώς; Μέσα από την αγάπη, τον εθελοντισμό, την ανιδιοτελή προσφορά και συνέπεια των απλών ανθρώπων. Είμαστε ένα καράβι από ψυχές και ο βοριάς δε μας φοβίζει…Σας περιμένουμε να σας ταξιδέψουμε με τα βιβλία μας σεργιανίζοντάς σας σε παραδοσιακά σοκάκια, καλντερίμια ασβεστωμένα, βοτσαλωτά μονοπάτια, δρομάκια στριφογυριστά…Εις το επανιδείν.*καθηγήτρια Αγγλικών στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αστυπάλαιας

**καθηγήτρια Αγγλικών στο Γυμνάσιο- Λ.Τ. Αστυπάλαιας και Δ/ντρια του Σχολείου.

ΠΗΓΗ: avgi.gr
Ενημερωθείτε για όλα τα εκπαιδευτικά νέα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναπληρωτές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Πατήστε στην εικόνα