Το Site βρίσκεται υπό κατασκευή - Επικοινωνία: Paideia24blog@gmail.com

40%

We'll notify you when the site is live:

Copyright © Paideia 24 - Εκπαιδευτικά Νέα
Από το Blogger.

Τελευταία Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Οταν οι μαθητές ξεπερνούν τους «δασκάλους»

Εφηβοι από την Κύπρο αποφάσισαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τις ροές προσφύγων και μεταναστών. Και το αποτέλεσμα δεν συγκινεί απλά τον θεατή, αλλά τους δίνει και το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, σε μία από τις πιο γνωστές γκαλερί του Λονδίνου.

Δεν είναι έργο κάποιου καλλιτέχνη παγκόσμιας εμβέλειας.

Δεν είναι έργο που έχει διαφημιστεί σε sites και τηλεοράσεις.

Είναι έργο κυπρίων μαθητών από Λύκειο της Λεμεσού.

Κι η σημασία του και «αξία» του είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από κάθε έργο πολυδιαφημισμένου και καλοπληρωμένου καλλιτέχνη, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Γιατί φέρει τη σφραγίδα μαθητών, φέρει το πιστοποιητικό της αθώας –ακόμη- παιδικής και εφηβικής ψυχής. Ατόφια συγκίνηση, γνήσια ευαισθητοποίηση.

Οι «Μετανάστες», έτσι ονομάζεται το έργο των κυπρίων μαθητών, σάρωσαν τα βραβεία στο Λονδίνο και οι δημιουργοί του έχουν κάθε λόγο να νιώθουν υπερήφανοι και δικαιωμένοι για την επιλογή τους να εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο.

Το έργο κατάφερε να φτάσει μέχρι την περίφημη γκαλερί Saatchi στη βρετανική πρωτεύουσα, κάτι που από μόνο του αποτελεί πιστοποιητικό επιτυχίας και… γαλόνι αναγνώρισης.

Ωστόσο, το έργο οι «Μετανάστες» ήδη απέσπασε το πρώτο βραβείο «2016 Saatchi Gallery / Deutsche Bank Art Prize», το οποίο απονεμήθηκε στους 30 μαθητές από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, αλλά και στη δασκάλα τους, Πόπη Νικολάου.

Το έργο θα παραμείνει μέχρι και τις 9 Μαρτίου στην Saatchi Gallery και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων καλλιτεχνών, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται έτσι κι αλλιώς.

Οι «Μετανάστες» κατάφεραν αρχικά να ξεχωρίσουν από μία λίστα 22.000 έργων και να μπουν στους 20 φιναλίστ, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης σε ειδική τελετή. Οι ανθρώπινες φιγούρες φτιάχτηκαν από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκει στο κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής και πριν την… οικειοποιηθούν οι μαθητές, οι αρμόδιοι ήταν έτοιμοι να την πετάξουν, αφού δεν χρησίμευε σε κάτι.

Το έργο άρχισε με την πρωτοβουλία της καθηγήτριας Τέχνης, Πόπης Νικολάου, η οποία είχε τόσο την εποπτεία όσο και την καθοδήγηση των μαθητών για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου, με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο ∆ιαγωνισµό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θέμα του οποίου ήταν το «Κρίση – Πρόκληση». «Πίστεψα από την αρχή σε αυτό το έργο. Και εννοείται πως είμαι ενθουσιασμένη με τη διάκριση, τις βραβεύσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι πως, μέσω του έργου τα παιδιά τα δικά μας – που το έφτιαξαν – έδωσαν μηνύματα για… τα παιδιά. Οτι δηλαδή πρέπει να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να μην πεθάνουν άλλα μωρά στην θάλασσα». Αυτό ήταν το μήνυμα της ζωγράφου και εκπαιδευτικού, Πόπης Νικολάου, αναφορικά με τη μεγάλη διάκριση στο Λονδίνο.Πηγή
Ενημερωθείτε για όλα τα εκπαιδευτικά νέα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναπληρωτές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Πατήστε στην εικόνα